Thursday, May 19, 2011

Aiandusalane murfoloogia

Kuna aeg kisub kangesti aiandusteemaliseks, siis mõtlesin veidike oma sellekohaseid tähelepanekuid jagada. Olen oma aiaga mässanud nüüb juba 14 aastat ja üht-teist on silma hakanud. Ega ma ei pretendeerigi universaalsele tõele (vaevalt et Murphy isegi nii mastaapselt mõtles, kui ta oma seadused kirja pani), aga selline see reaalsus vahel kipub olema. Niisiis, aiandusmurfoloogia 13 seaduspärasust:

1. Umbrohu kasvamise kiirus ja tihedus on pöördvõrdeline teie vaba ajaga.

2. Umbrohu kasvamise tihedus sõltub otseselt tema varju jäävate kultuurtaimede tähtsusest, ehk mida vajalikumad on kultuurtaimed, seda rohkem umbrohtu nende juurde tekib.

3. Naat kasvab kõige meelsamini seal, kust teda kõige raskem on kätte saada, näiteks iiriste vahel.

4. Kui teil lõpuks õnnestub bensiini muretseda, et muruniidukit tööle panna, saabub mitu nädalat kestev pidev vihmaperiood.

5. Sel aastal kui õunu parasjagu puude otsas pole, küsivad lapsed peaaegu iga päev: Kas meil õuna on?

6. Mida kallim on püsilillesibul, seda väiksem on tõenäosus, et see kasvama läheb. Ja kui ta lähebki kasvama, siis talve ta üle ei ela.

7. Just päev pärast seda, kui te otsustate, et öökülmad on möödas ja võiks külmaõrnad taimed välja istutada, tuleb öösel vähemalt 5 kraadi külma.

8. Kui te olete tomati-, kurgi- ja paprikataimed pärast mitmenädalast soojaperioodi kasvuhoonesse istutanud, lähevad ilmad vihmaseks ja külmaks.

9. Pärast seemnete ostmist koju jõudes märkate, et olete unustanud osta need seemned, mis kõige esimestena külvamist vajaksid.

10. Kui te lõpuks kasvuhoone ikkagi kraanivee ja voolikuga ära kastate, saabub öösel paduvihmavaling ja kõik kogumisvannid ajavad üle ääre.

11. Suviste tormidega jäävad kõik kuivanud oksad puude külge, kuid ära murdub näiteks ploomipuu ainus kandev oks.

12. Pärast suure pangetäie tigude korjamist lähete toast kuuma vett tooma, kuid ettenägematutel põhjustel jõuate õue tagasi alles siis, kui rohkem kui pooled tigudest on tagasi õueavarustesse põgenenud.

13. Kui ühel hommikul otsustate, et nüüd on kirsid piisavalt valmis, et neid sügavkülma jaoks ära korjata, avastate õue minnes, et linnud on vahepeal puhta töö teinud.


1.

No comments:

Post a Comment