Tuesday, January 31, 2017

Perfektsionismist vabanemiseks...

...on päris mitu moodust. Kõige tõhusam on kooselu teise perfektsionistiga. Ilmselgelt ei ole võimalik näiteks kardinapuud üles riputada kahel täiesti erineval perfektsel moel, seega tuleb ühel leppida teise isiku perfektse lähenemisviisiga. Võib praktiseerida kordamööda, siis kestab kooselu kauem. Ennem oleks soovitav kokku leppida, et kumma kord on. Vabaneda.
Veel parem on, kui perre sündivatest lastest saavad ka perfektsionistid. Eks ta muidugi keeruline ole mingeid ühisettevõtmisi korraldada ja otsustada, mis värvi ikkagi peaks olema suure toa diivan, aga jällegi saavad neli viiest oma perfektsionismist vabanemist rahumeeles praktiseerida. Ideaalis võiks kodus olla samal ajal mitu vaikset nurka, kuhu vabanejad taanduda saavad või siis iseloomu eripärade tõttu mõni poksikott.
Siis on veel võimalus parimate sõpradega kokku leppida, et nood iga vähekese aja tagant kas helistaksid, messiksid või veel parem, külla tuleksid. Et kui oled mingi asja perfektselt tegemisse nii süvenenud, et unustad söömise ja pesemise, sest kirjatüki kolmanda lõigu neljas lause vajab lihvimist.... juba neljasajandat korda... siis vähemalt toob telefonihelin sind korraks maa peale ja sa saad aru, et lausel pole tegelt häda midagi ning sina ise oled hoopis oma perfektsusesse perfektselt kinni jäänud.
Absoluutselt vastunäidustatud ning pigem vastupidist efekti omab kodakondsete näägutamine. Et küll sa oled jobu, ma juba kaks tundi tagasi ütlesin sulle, et see pilt siin seinal on täiesti sirgelt, aga sa ikka käid nagu lollakas oma loodi ja joonlauaga ringi. Perfektsionist kuulab näägutamise ära ja kulutab perfektsuse tagaajamisele kahekordselt kauem aega.
Näägutamise asemel võiks perfektsionisti mitteperfektsed kodakondsed juhtida ühte asja liiga kauaks ideaalseks lihvima jäänud perfektsionisti sujuvalt järgmiste perfekteerimist vajavate juhtumite juurde. Kui ikka kass on köögi kapi peal tuuseldades kulbiriiuli viltu ajanud, siis on suure toa pilt hetkega loodis ning perfektsionist kõigi oma tööriistadega köögis.

Tegelikult on asi muidugi palju lihtsam. Kui tõeline perfektsionist on otsustanud, et tal on vaja oma perfektsionismist vabaneda, siis ta seda ka teeb. Perfektselt. Ja kui talle tundub, et maailmal on teda just sellise perfektsionistina vaja, siis ta selleks ka jääb. Samuti perfektselt. 

No comments:

Post a Comment