... on igati oma nime vääriline magustoit, sest sellega maiustamine teeb
rõõmsaks kohe igal juhul. Mul vahetevahel on selliseid kummalisi iseendas
kahtlemise hetki, mistõttu ei julenud ma tiramisule kätt külge panna mitmeid
aastaid, kuid kui ma siis ta ükskord valmis tegin... mmmm... ja julge naise rind
sai paksult tiramisu kakaopulbrit täis...
Väga palju väga head ei ole aga mõtekas endale lubada,
seega on tiramisu tegemiseks vaja vähemalt aastavahetust. Või mõnda muud
olulist tähtpäeva.
Vaja läheb – toorjuustu (meie köögi toorjuust ajab asja ära
suurepäraselt, pole üldse vaja higimull otsa ees mööda poode joosta ja peene
nimega ’mascarponet’ taga ajada), tuhksuhkrut, mune, vahukoort, päris
kakaopulbrit, kohvi, mandlilikööri ja tiramisu küpsiseid. No saab ka mingite
teiste küpsistega arvatavasti, kuid... ma siiski arvan, et nende päris
’tiramisu küpsistega’ tuleb magustoit hõrgumast hõrgum. See mu isiklik arvamus.
Kui palju midagi vaja läheb, sõltub tegijast. Mulle üldse see grammitamine ja
detsitamine ei istu... pole vaja tiramisut raamidesse panna. Teeme maitse
järgi, eksole.
Kõigepealt oleks mõtekas valmis keeta kange kohv – sinna
tuleb küpsised sisse kasta ning ei ole hea, kui see on väga kuum. Seejärel eraldame
tibukollased valgest ümbrisest, lisame kollastele tuhksuhkru ja hõõrume ilusti
kreemjaks.
Sellele kreemile läheb juurde toorjuust ning puulusikaga kausis
ringitamine on väga rahustav tegevus.... ummmmm.....
Munavalged vahustada kõvaks vahuks, no ikka selliseks, et
tõepoolest pärast on tegu neid kausist kätte saada, isegi raputades ei tule.
Munavalgetele EI pane midagi sisse.
Vahukoor vahustada PEHMEKS vahuks. Pange tähele – kui
öeldakse pehmed tipud, siis see tähendab, et hetkeks on tipud ja siis nad
hakkavad nigu laiali valguma... ei ole mõtet teha poolvõid endale vahukoorest
:) Vahukoore sisse ka EI pane midagi, ei suhkrut ei soola ei sidruhapet või
soodat või kartulitärklist või jumal teab, mida need retseptid ütlevad mida
kõike vahukoorele lisaks topitakse... ei pane.
Toorjuustu-munakreemi sisse tuleb esiteks ÕRNALT segada
vahukoor ja seejärel VEEL ÕRNEMALT munavalgevaht. Nii õrnalt nigu vannitaks
imikut soojas vees või silitaks väsinud abikaasa selga... ups... no igaüks
mõtleb ise, mida ta selle õrnusega väljendada tahab.
HOIATUS – kui kogu kreem on enamvähem ühtlaseks segatud,
siis palun mitte jätta kuhugi kööki laua peale, sest see kreem on ÜLIMAITSEV...
see on nii hea, et ei ole mõtet üle kahe korra näpuga proovida, sest siis võib
juhtuda et .. oh, ma ei tundnud esimese korraga, ma võtan veel... hmmm midagi
oleks nagu puudu, ma ei saa täpselt aru mis.... mmmmm järjest paremaks
läheb.... ja ühel hetkel olete nahka pistnud pool kausitäit.
Kuna mina tahan, et ma oma tiramisu pärast kenasti
taldrikule koogina kätte saan, siis teen ta karbi sisse tagurpidi. Foolium
kõige alla ja tsipake õlitan selle põhja ära, siis tuleb pärast paremini lahti.
Esimese kihina läheb seda kreemi, mida veel järel on ja seejärel siis küpsised.
Mida kastetakse kohvi ja mandlilikööri segusse.
Kuna Laiuse poes on ainult
Amarettot, siis teiste likööride kohta ei oska sõna võtta. Koonerdama igatahes
ei peaks. Küpsised lähevad segusse ainult korraks, sest nad pehmenevad väga
ruttu. Kiht kihilt see tiramisu end karbi sisse kerib ja kuigi pealispind on minu
koogil pärast põhi, võib selle ju ometi kaunilt kujundada. Põhjavundament on
enamasti kõige alus ka päriselus, seda enam koogil.
Valmis karbike pealt kinni ja külmkappi. Soovitavalt
silme eest kaugemale, et keegi ei hakkaks küsima, mis-see-on ja milla-seda-saab...
Kõige parem muidugi, kui üldse keegi ei näe ega kuule, et keegi kusagil
tiramisut teeb :)
Kui siis kannatus viimaks otsas on, tuleb kook karbi
seest taldrikule kummutada ning puhta kauni kakopulbriga üle puistada. Võib
panna südamest, sest kõige olulisem on – tiramisut tuleb ikka armastusega teha.
Kuidas muidu ta sulle sosistada saaks – TULE VÕTA MIND!
No comments:
Post a Comment