Sunday, December 13, 2015

Minu Island ehk mida kooliõpikutes ei räägita...

...ning mida tavaturist vaevalt näeb-kuuleb. No heal juhul saab tunda või maitsta. Aga jah.
Esiteks – talv saabub ka Islandile ootamatult. Eriti kui lumevalvsus kaob, sest viimastel aastatel on ka Islandil lund üha harvemaks jäänud, mistõttu võtsid nad sel aastal maha sadanud lumerohkust suure rõõmuga ning ei kavastegi teda ära koristada. Tänavad näevad välja täpselt nagu meil, lumekuhjad igal pool, pooled autod sodilumme mattunud ning sõites tunned pidevalt kaasa vaesele autole, kes kuumaastikul hüpeldes ringi liikuma peab. Kõnniteede koristamist EI TOIMU. Jalakäija vaatab ise, kuhu astub. Vahetevahel on mõne tee peal märgata purustatud laavakivitolmu. Aga kõige selle kõrval on avalike asutuste ees olevad kiviparketid puhtad ja täiesti libedusvabad – neid SOOJENDATAKSE. Jah.


Teiseks – kogu Reykjaviki ja selle ümbruse elekter ja kuum küttevesi tuleb paarikümne kilomeetri kaugusel asuvast hüdrojaamast, mis kasutab ära maa seest tulevat kuuma vett. Elektri tootmiseks ja kütmiseks võetav vesi asub sügavamates kihtides ning on keskmiselt 200 kraadine. Surve all maa seest üles paiskuv vesi juhitakse torudesse, mis maavärinate ohtu tõttu asuvad maa peal ratastel ning suudavad paisuda. Just – torud paisuvad ja on ’flexible’ tüüpi. Niimoodi see vesi sinna linna poole purjetab... kui kohale jõuab on parasjagu 100 kraadine, et maja soojaks kütta.
Kolmandaks – seesama vesi maa seest täidab ka lugematuid väljas asuvaid ’hot tube’ ehk kuumaveebasseine. Seal toimub islandlaste seltsielu. Kui eestlastel on „naised saunas rääkisid“, siis islandil otsustavad mehed basseinis elu ja poliitka üle. päris hästi on see neil välja tulnud peab ütlema. Tegelt on põhjus lihtne – basseinis on küll kuum vesi (42 kraadi ON kuum), aga külma värske õhu käes püsib mõistus värske. Meil on saunas kõik ära küpsend – nii varbad kui aju...


Neljandaks – islandlastel on kinnisidee seoses väikeste nähtamatute olevustega. Neid kujutatakse igasugu suuruses, kujus ja värvis, neid esineb tuhandetes legendides ning nad on tegelikult ka olemas. Umbes nagu ülejäänd maailm mõtleb tulnukate kohta. Ega see vist kusagil mujal küll juhtuda ei saaks – no see, et kui ikka suurt maanteed ehitatakse, ning tee ehitusele  tohutu suur laavakivi täpselt ette jääb ning kui seda üritatakse pisut eemale lükata, hakkab juhtuma halbu asju ning koheselt otsustavad mehed kuumaveebasseinis, et oot-oot, äkki elavad seal kivi all väikesed rohelised härjapõlvlased ning ega me ju ometi ei tohi neid segada, mis seal ikka, ehitame tee kaares kivi kõrvalt mööda ja kõik on korras. Jah.


Viiendaks – islandlaste perekonnanimed on äärmiselt segadusseajavad. Tundub nagu oleks nad kõik omavahel sugulased. Saavad näiteks kokku kaks Guðmundsdóttir’it ning esimene asi on kindlaks teha, et nende mõlema isad on küll Guðmund’id aga see ei tähenda mitte, et nad oleks käind mööda maailma eri paiku endale lapsi tegemas. Noh, et ei ole õed mitte. Sest naiste nimede lõpus on ’dottir’, mis ilmselgelt tähendab tütart ja meestel siis ’son’ ehk poeg. No nagu meil Kalevipoeg onju.  On olemas ka mõned pärandatud perekonnanimed, kuid seaduse järgi ei tohi enam uusi perenimesid leiutada. Olgu kõik pojad ja tütred.
Kuuendaks – islandlased teavad omast käest, et maad ei ole mõtet narrida. Nii näiteks otsustasid Eikellegimaal elavad inimesed (Eikellegimaa on teatavasti seismiliselt väga aktiivne osa islandist, mis asub Põhja-Ameerika ja Euroopa tektoonilise platoo vahekohas), et maa sisse tekkinud lõhesid võib edukalt prügi äraviskamise aukudena kasutada. Kasutasidki niikaua kuni maa otsustas, et nüüd aitab küll ning järjekordse värina ajal kogu selle sodi üles maa peale tagasi kupatas. Karma.
Seitsmendaks – islandlaste suurepärane inglise keele oskus tuleb nähtavasti kanda sõja-aja arvele, kui islandile maabus suur hulk briti ja hiljem ameerika sõdureid, kelle kohalolek oli äärmiselt vastumeelne islandi meesrahvale kuid võeti suure vaimustusega vastu kohaliku naispere poolt. Järeldused teeb igaüks ise...
Kaheksandaks – islandlaste rahvusnaps on Brennivin, mis tähendab põletatud veini ning mida aetakse kartulist ja maitsestatakse islandi vürtsidega. Ühesõnaga puskar mis puskar. Maitses päris hästi...
Üheksandaks – islandil ei ole sõjaväge ega sõjaväeteenistust. Kuritegude arv on minimaalsestki väiksem ning autode vargust peaaegu ei esine. No selge ka, ega neil poleks selle autoga ju kusagile minna. Kõik vähegi keskmisest rohkem end matšodena tundvad poisid ja tüdrukud leiavad rakendust päästeteenistuse erinevates ilmingutes ning loomulikult gaidide ja skautidena. Kellel energiat veelgi üle jääb, teeb sporti. Soovitavalt vähemalt kahte ala korraga.
Kümnendaks – ükskõik mida sa mingist maast ka ei tea või ei arva, tavaliselt ei tea sa tuhkagi enne kui oled seal maal ka päriselt kohal viibinud. Islandlased on ääretult tore rahvas – naeruhimulised ja särasilmsed, viisakad ja rahulikud, armastavad loodust ja oma maad ning on ääretult uhked oma maa saavutuste üle. loomulikult arvavad nad, et neil on maailma kõige toredamad ja originaalsemad hobused (ja tegelt ongi), maailma kõige loodussäästlikum energiatarbimine (viis pluss muidugi), kõige vapustavamad loodusnähtused – geisrid ja joad (absoluutselt nõus!), kõige inimesesõbralikum ja kokkuhoidvam kogukond (aplaus!) ning nad elavad maailma kõige parima koha peal ehk siis maailma lõpus või maailmade vahel, kuidas kellelegi paremini sobib. Kõik õige.




Nii on, et kui sõrme annad, siis oled ühel hetkel tervenisti laava sisse tõmmatud. Minu Island jääb mind ootama. Ma tulen. 

No comments:

Post a Comment