Saturday, February 23, 2013

Ma olen üsna tühine kruvikene...



…elu hammasrataste vankris ning olen siiamaani suutnud vältida igasuguseid ametlikke-pidulikke prominentide vastuvõtte. Kuni eilse õhtuni, mil Marikestega koos Kuremaa lossi sisenesin. Seda, et meilt peoõhtu kultuurilise osa ette linnukese tegemiseks pisukest tantsuetteastet tahetakse, teadsime me muidugi juba mitu nädalat ette. Nagu puuga pähe tuli aga teade, et Meie Mari tantsunaised said Jõgevamaa 2012 aasta tegija tiitli!
                                  kunstnik on Marikeste olemuse väga täpselt ära tabanud - vähemalt
                                                         kümme jalga korraga all ning kunagi ei tea, milline neist see õige vasak on... 
 
Õnneks siristas linnuke sellest mõned päevad ette, muidu oleks kohapeal toibumiseks läinud vist rohkem kui need kolm tundi, mis meie esinemist ametlikust osast lahutasid. Millega me siis hakkame saime? Ega ei oskagi end õigustada. Need, kes minu blogi loevad, teavad niikuinii, mida Marid jälle kokku keeranud on. Kahtlustan, et ka eilne õhtujuht härra Kukk on minu jutukesi sirvimas käinud… nii tuttavad tundusid need lausejupid meie iseloomustusest… Igatahes ma loodan, et meie tänukõne – ikka tantsuettekande näol loomulikult – läks asja ette ning need, kes hiliseks õhtutunniks veel Kuremaa lossi jäänud olid, tajusid, et rahvatants ei olegi äkki ainult oige-ja-vasemba või siis leelo-leelo… Mõne jaoks aga võis see muidugi olla tema elu pikimad üheksa minutit, mis ta Lustiloo, Kannelnaise, Kreitzburgase ja Viru memmede seltsis mööda pidi saatma. Eks me läksime ikka rätiga lööma jälle, ses mõttes, et valisime tantsud oma karakteri järgi. Me muidugi püüame ikka niisama ka ilusad olla, ehk siis tantsida neid naise ja tantsu ilu väljatoovaid rahvatantse (no nii nad räägivad, ma ise seda väga täpselt veel üles leidnud ei ole…), aga olgem ausad – karakter on Marile ikka näkku kirjutatud!
                                        me ikka väga proovime niisama ka ilusad olla...
                                         ... aga enamasti lööb meil ikka karakter välja :)


 Parimad komplimendid pärinevad seekord prominentide suust – vallavanem kiitis meid kiiruse ja tuuleõhu liikumapanemise eest ning ’meie-oma-mees-parlamendis’ väitis sõrme peale tekkinud plaastrile viidates, et talle suurest plaksutamisest vill näpule tuli… Lõõtsutavad tantsutüdrukud aga peavad siinkohal nentima, et puudu oli tantsujärgne külm õlu ja heeringas sibulaga. Selle asemel sai kuuma kohvi ja imemagusat martsipanitorti, mis pole üldse seesama. Kuna minu vastuvõtukogemus oli esmakordne, siis ei saa muidugi tõsiselt võtta minu arvamust, et mis pidu see on, kui kardulast ja liha ei ole, või vähemalt kiluleiba. Lõuakrampe tekitav kuiv vein pole mulle ka kunagi eriti sümpatiseerinud, aga alkoholismi vastu võitlemiseks sobivad igasugused vahendid, seega tunnistan ausalt – maitsesin punast ja panin lauale tagasi, maitsesin valget pisut rohkem, ja panin lauale tagasi, võtsin kokkulöömiseks šampuse ka… ja panin lauale tagasi… Mis on tegelikult väga hea tulemus, arvestades, et tantsunaisel peab esinemisele eelnema vähemalt kuuetunnine paast ja kainuseperiood. Eriti kui tegu on libeda parkettpõrandaga. Võib-olla peaks karjäärivahetuse ette võtma ning hoopis laulukoori üle minema. Ei mingit rabelemist. Seisad ja laulad. Ilus. Eileõhtune Jõgeva kammerkoori esinemine oli üks viimase aja tähtsündmustest minu jaoks. Minu enda Marikesedki süüdistasid mind liigses tundlikkuses, aga mis parata, kui muusika pisaranäärmed tagasihoidmatult tööle lükkab... Tahes tahtmatult tulevad ikka ja jälle meelde Laiuse kultuurimaja hiilgeajad, koorid ja tantsurühmad, pillimängijad ja lauljad. Mis imevägi see on, mis meid kõigi raskuste ja takistuste kiuste ikka sunnib kultuuriga tegelema. Pärast pikka ja väsitavat tööpäeva kokku tulema ja laulma ning tantsima. Energiat kokku hoidmata aina ideid genereerima ning neid teostama. Vaevalt küll, et me seda vastuvõttudele kutsumise ja tänukirjade saamise eesmärgil teeme. Ikka iseenda pärast. Aga tänu vastuvõtmine on muidugi ka mõnus. Niiet – tänagem ikka kõiki toredaid tegijaid, kes meie elu siiruviiruliseks teevad. Aga pisut magusama veiniga. 

No comments:

Post a Comment