Sunday, June 21, 2015

Kui suvi kohe mitte kuidagi tulla ei taha...

..siis tuleb teda otsima minna. Põhjaosariikidesse näiteks. Tänane Marikeste väljasõit tõestas ilmekalt, et kui oled valmis vahelduvaks jaanipäevailmaks, siis sellise ilma ka saad – vahelduvalt jope selga ja seljast ära. Aga Eestimaa on ikka ilus küll. Ja aina üllatusi täis. Jõelähtmele sattusin mina kohe kindlasti esimest korda. Karstijõed ja paekiviklint pole muidugi võõrad nähtused, aga iga koht on omamoodi ning on üsna kentsakas mõelda, et paarikümne kilomeetri kaugusel pealinnast võib sattuda metsikumasse läände kui provintsilinnade ümbruses. Võibolla tuleb see meie alaväärsuskompleksist, noh et mida ’maa’ poole, seda uhkemaks ja klanitumaks peaks oma ümbruse kraamima... Aga ega tsivilisatsioon nii kergesti alla ei anna – keset kogu seda metsikust laiuvad euroopa-ei-tea-mitmendal-kohal-olevad... golfiväljakud. Jajah. Needsamad, kus kentsakalt riietatud inimesed kõverate keppidega pisikesi valgeid (ja kollaseid!) palle loobivad. Mingil põhjusel olen ma alati arvanud, et mul nende väljakute ligilähedusse kunagi asja pole, nüüd me siis liuglesime oma ilusa kollase bussiga lausa nende vahelt läbi. Ise värisedes, et kas mõni kollane treeningpall mitte otse meie poole ei lenda... Õnneks pääsesime terve nahaga... või õigemini bussiga. 



Tol hetkel oli meie reisisihiks üsna maailma otsas asuv turismitalu – Sootalu – kus meid ootas ääretult maitsev lõunasöök ning kodune õhkkond. Ma olen täitsa kindel, et korraliku turunduse ja reklaami abil ootab seda kohta ees briljantne tulevik – silme ette kangastuvad ameerika miljonäride perekonnad, kes kogu maailmamürast väsinuna leiavad tee Eestimaa põhjarannikul golfiväljakute taguses kadakate siin-me-oleme-maailmas peidus olevasse madalasse majja, et seal närve puhata, hiljem läbi metsa alla mererannikule põigata, udust kummitavaid rändrahne otsida ning luikede tiivasirutust nautida. Ahh, nüüd läks poeetiliseks ära kätte. 

Mis sa teed, kui jalad praegugi veel märjad Jägala joas suplemisest... eks ma üritasin seegi kord üle joa kõndida, aga kuna päris niueteni märjaks saada ei olnud soovi, siis on Jägala minust ikka veel ületamata. Aga küllap jõuab. 


Tegelikult oli Maridel ka miski töötuba ette nähtud. Tunnistan ausalt, et igasugune käsitöö ei kattu minu ettekujutusega vaba aja vabatahtlikust veetmisest, aga egas massi vastu ei saa. Kui savi siis savi. Voolimine. Mätsimine. Silumine. Ja asi on ikka kaugel rahustavast tegevusest... Aga miskid pätsikud me ikka valmis saime, enamusel vist hing rahul ka oma saavutustega ning päeva eesmärk täidetud. Ajaveski perenaine, endine laiuslane, väärib igatahes kummardust, sest uskuge mind, kuraditosina Marikesega tundi läbi viia on üsna sama, mis teha tööd liitklassiga, kus on koos nii LÕKid kui hüperaktiivsed ja igasugu muude diagnoosidega õpilased... Vahel paneb ennastki imestama, kuidas me ikka veel üksteisega hakkama saame... erinevus rikastab... 

No comments:

Post a Comment